Over


Over mij


Mijn werkplek


De honingbij

Lees alles over mij, mijn werkplek en de honingbij. Gebruik de knoppen hiernaast om direct naar de juiste plek te gaan of scroll zelf door deze pagina. 

Ik ben Wouter Schouwstra. Imker, docent bijenteelt en meer.

Imker Wouter docent bijenteelt
Sinds 1982 speelt de honingbij een belangrijke rol in mijn leven. Net als elke bijenhouder ben ik met één volk gestart nadat een 80 jarige buurman mij inspireerde. Ik raakte gefascineerd door de topprestatie die deze kleine levende wezens leveren.

Ze kunnen in relatief korte tijd, van voorjaar tot najaar, het aantal bijen in hun volk vergroten. Ze onderscheiden zich van hun soortgenoten door de voortplanting, het werken (maken van honing) en het overleven in de winter dat ze in sociale groepen samendoen.

Het omgaan met de honingbijen zorgde voor ontspanning naast een druk beroepsleven. De afgelopen jaren heb ik mijn kennis ook ingezet voor het verbeteren van de bijenhouderij in o.a. Afrika. In landen zoals Ghana, Ethiopië en Uganda heb ik adviezen en lesgegeven in bijenhouden.

Na mijn pensionering in 2011, wonend in Boskoop, heb ik het aantal bijenvolken belangrijk uitgebreid en heb ik door het volgen van allerlei cursussen me ontwikkeld tot leraar bijenteelt.

Omdat ik graag meewerk aan de ontwikkeling van de bijenhouders vereniging ben ik toen bestuurslid en voorzitter van de lokale bijenvereniging Het Groene Hart.

Ook ben ik op landelijk niveau actief geweest als bestuurslid van de Nederlandse Bijenhouders vereniging. Sinds 2022 ben ik actief als bestuurslid van de Bijenhouders vereniging Eensgezindheid te Eerbeek.



Mijn Werkplek

Beekbergen

In 2017 besloot ik naar Beekbergen te verhuizen om op mijn eigen terrein een behoorlijk aantal bijenvolken te kunnen houden en ook praktijklessen te kunnen geven.

Op mijn eigen terrein heb ik voorzieningen getroffen waardoor ik op een verantwoorde werkwijze bijenproducten kan verwerken.


De honingbij

Er is erg veel informatie te vinden over het leven van de honingbij op internet. Gebruik de links hieronder om meer te lezen over de honingbij.

Scroll naar boven